No és cap novetat afirmar que el Delta de l’Ebre és un paradís pels amants de la natura, els espais oberts i el paisatge. Qui més qui menys hi ha anat, ho coneix o ha sentit parlar d’aquesta zona emmarcada en la marca de Terres de l’Ebre. La Barra del Trabucador, el far de la punta del Fangar, la Casa de Fusta o darrerament llocs com el Musclàrium són ja llocs força populars.

El Delta de l’Ebre és alhora un destí ideal per visitar en família per moltes raons. Té fàcil accés, les platges són molt grans i cal caminar bastant mar endins per arribar a una fondària considerable, la gastronomia és esplèndida i hi podem trobar tota mena d’activitats, com per exemple navegar amb kayak.

Entrada a l'espai protegit dels Ullals de Baltassar

Entrada a l’espai protegit dels Ullals de Baltassar

Fem aquesta introducció genèrica per presentar un espai que és relativament desconegut al Delta de l’Ebre i que val la pena de visitar. Parlem dels Ullals de Baltasar, uns curiosos brolladors d’aigua al mig del Delta de l’Ebre envoltats de camps de cultiu.

Mirador sobre uns de les basses

Mirador sobre uns de les basses

I per parlar del Ullals de Baltasar hem de marxar un moment en direcció a Els Ports i la Serra de Montsià. L’aigua que baixa de la muntanya infiltrada en la roca, xoca amb materials impermeables i brolla de sota terra en una mena de forats que són els que formen els Ullals de Baltasar i altres brolladors en la zona del delta.  Simplificant una mica podem adir doncs que es tracta d’unes basses d’aigua dolça agrupades en la zona, envoltades d’horts, cultius i camps d’arròs.

Visitar els Ullals de Baltasar en família

Visitar els Ullals de Baltasar en família

Si visiteu els Ullals de Batlasar trobareu bones explicacions de la seva raó de ser i també alguns plafons on es mostra una extensa llista d’espècies que habiten aquest entorn natural singular. Ocells, amfibis, ràptils, peixos, tota mena d’arbres i plantes formen un paisatge molt interessant que està en connexió amb la riquesa natural del Delta de l’Ebre. Les condicions úniques d’aquestes basses d’aigua cristal·lina i amb una temperatura constant tot l’any ha propiciat l’existència d’algunes espècies endèmiques de peixos com la rabosa, el fartet i el samaruc. Aquest darrer sembla ser que en greu risc de desaparició.

Paisatge del Delta de l'Ebre

Paisatge del Delta de l’Ebre