Hem estat més d’una vegada passejant i recorrent els espais de la Cartoixa d’Escaladei al Priorat, i hi tornaríem encara una vegada més, i les que convinguin. És un lloc absolutament especial, d’aquells que la paraula magnetisme els va com anell al dit en una descripció.

La llegenda sobre la decisió de construir aquí el centre religiós va per una altra banda, té un caire diferent, però sens dubte la força tel·lúrica del lloc va ser un dels factors a tenor del context. El paratge escollit per alçar el centre religiós és magnífic, a sota de la Serra Major del Montsant, avui en dia un dels Parcs Naturals de Catalunya.

Arcs d'entrada a Escaladei

Arcs d’entrada a Escaladei

Però què diu la llegenda, quin és el relat sobre la seva creació? Sembla ser que un pastor va somiar com uns àngels pujaven directes cap al cel amb una escala recolzada en un pi de la zona; d’aquí doncs el nom Escaladei o “escala de Déu”. Aquest fet va propiciar que al segle XII, els monjos de l’Ordre de la Cartoixa decidissin alçar un monestir, que fou la primera cartoixa de tota la Península Ibèrica.

Cel:la dels monjos de Escaladei

Cel:la dels monjos de Escaladei

La Cartoixa d’Escaldei és cabdal en la història del Priorat, ja que va exercir de centre de poder durant segles. També i com no, en la introducció del cultiu de la vinya, tant reconeguda avui en dia a tot el món. La DO Priorat en els darrers anys s’ha posicionat com una de les més preuades pels amants del bon vi.

Visitar Escaladei amb nens

Visitar Escaladei amb nens

En una visita a la Cartoixa d’Escaldei podem transitar pels antics espais del recinte, dels quals queda però poca cosa d’empeus un cop traspassem l’entrada i la façana de Santa Maria. Podrem entrar al Claustre Menor, molt bonic, i fer-nos una idea de com era el conjunt antigament.

És indispensable que entreu a una de les celes restaurades que habitaven els monjos, en les que duien una vida absolutament austera, en silenci i apartats de tot. Unes condicions francament dures com es pot deduir al recórrer les estances.

Escaladei, entrada al recinte de la Cartoixa

Escaladei, entrada al recinte de la Cartoixa

Un cop acabada la visita podeu visitar alguns del cellers que hi ha a Escaladei o apropar-vos al poble de la Morera de Montsant, on hi ha la seu del Parc Natural.