No és una exageració dir que qualsevol de les obres d’Antoni Gaudí deixa bocabadats a petits i grans. El talent de l’arquitecte de Reus captiva a tots el públics que s’acosten a visitar edificis, parcs i obra religiosa feta amb el seu segell. Ens emociona als d’aquí i als que vénen volant de ben lluny atrets pel generós talent de l’arquitecte modernista. Quina sort tenim a Catalunya de poder comptar amb tantes obres de Gaudí! Però a vegades sembla que només hi hagi obres d’aquest autor a la ciutat de Barcelona. I la veritat és que hi ha molt Gaudí més enllà de la Sagrada Família o La Pedrera. Un bon exemple d’això és la Cripta de Gaudí a la Colònia Güell, a veïna població de Santa Coloma de Cervelló.

Exterior i finestres de l'església

Exterior i finestres de l’església

Visitar la Colònia Güell és molt interessant per conèixer el passat de tipus industrial a Catalunya, però un bon reclam és també la possibilitat de visitar l’església ideada aquí per Gaudí. Aquesta joia modernista va partir d’un encàrrec de l’empresari Eusebi Güell, que volia aixecar un edifici religiós per als treballadors de la colònia.

Exterior de la Cripta d'Antoni Gaudí

Exterior de la Cripta d’Antoni Gaudí

Va ser construïda entre els anys 1908 i 1915, tot i que no està acabada. De fet es diu Cripta ja que només la part inferior de tot el projecte ha estat finalitzada i alhora consagrada. Això no ha estat impediment per mostrar-se com un edifici emblemàtic, mereixedor del reconeixement de ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005.

Interior de l'església

Interior de l’església

La Cripta d’Antoni Gaudí, una obra especial

Diuen els experts i coneixedors de l’arquitectura que a la Cripta de la Colònia Güell l’arquitecte posa conjuntament en escena tot de trets característics de la seva obra posterior. I que d’haver-se acabat tal com resultava el projecte ideat inicialment, semblaria una petita Sagrada Família. Com si d’alguna manera fos una maqueta (a una escala gegant) del que seria més tard una de les obres emblemàtiques del reusenc.

Vitralls a la Cripta Gaudí

Vitralls a la Cripta Gaudí

Als ulls dels no iniciats el que veiem són unes formes, colors i estructures de gran originalitat que al mateix temps podem reconèixer en elements de la natura propers. I és que un dels trets de Gaudí és aquest ús de recursos plàstics de font natural que molts cops ens resulten familiars. Això facilita molt que la quitxalla, nens i nenes, passin una bona estona visitant els edificis de Gaudí. Aneu a conèixer la Cripta de Gaudí amb la mainada, els encantarà!

Columnes a l'interior de la Cripta d'Antoni Gaudí

Columnes a l’interior de la Cripta d’Antoni Gaudí

Mapa de situació i com arribar

La Colònia Güell es troba a 20 minuts del centre de Barcelona. Una bona opció és anar-hi amb transport públic. Els Ferrocarrils de la Generalitat us deixen al davant mateix i els podeu agafar a la Plaça d’Espanya a Barcelona.

Horaris, preus i comprar entrades per la Cripta de Gaudí

El preu de l’entrada per els adults és de 8,5 euros. Si compreu la visita guiada per la Colònia Güell i la Cripta de Gaudí a càrrec d’un guia especialitzat us surt per 12 euros. Les criatures menors de 10 anys no paguen entrada. Visita la pàgina web de la Colònia Güell per comprar les entrades anticipadament.

Hi ha dos tipus d’horaris diferenciats, el d’estiu (de 10 a 19h.) i l’horari d’hivern (de 10 a 17h.). Els caps de setmana i festius l’horari és de 10 a 15h.