La població de Horta de Sant Joan a la comarca de la Terra Alta acull un interessant museu on es fa palès l’intens vincle entre Pablo Picasso i aquesta localitat de la província de Tarragona. El cas és que quan era jove el genial pintor malagueny va passar unes temporades al poble que el van marcar definitivament.

Arcades i volums a Horta de Sant Joan, Terra Alta

Arcades i volums a Horta de Sant Joan, Terra Alta

Toc comença fruit de l’amistat del pintor amb el seu company de classe a La Llotja de Barcelona Ramón Pallarès. Al final de curs de 1909 Picasso va emmalaltir, i el seu amic va convidar-lo al poble per recuperar forces. El que en principi havien de ser uns dies de descans va esdevenir una bona temporada, nou mesos en concret, triscant i vivint tota mena d’aventures a Horta de Sant Joan i llocs propers.

Sí, aventures, com viure en una cova al mig del Parc Natural de Els Ports, o com l’episodi en que Pallarès salva la vida a Picasso quan es precipitava al curs d’un riu des de considerable altura. Sembla ser que l’andalús no sabia nedar.

Pablo Picasso a l'edat que va estar a la Terra Alta

Pablo Picasso a l’edat que va estar a la Terra Alta

En un àmbit més centrat en la creació, el pas de Picasso per Horta de Sant Joan s’ha estudiat amb atenció i queda molt ben explicat en el Centre Picasso que us recomanem visitar si feu un viatge amb nens a aquest poble de les Terres del’Ebre.

Carrer d'Horta de Sant Joan

Carrer d’Horta de Sant Joan

El Paisatge dels Genis

No nomès Picasso té un nexe artístic amb una població com la d’Horta de Sant Joan. Altres creadors han mostrat al llarg de la seva trajectòria una dèria o predilecció per determinats llocs en la geografia de Tarragona. Això es posa de manifest en la proposta de El Paisatge dels Genis, on s’evidencia la relació de Picasso i també els binomis de Joan Miró amb Mont-roig de Camp, Pau Casals amb El Vendrell o Antoni Gaudí amb la seva ciutat natal de Reus.

Museu Pablo Picasso a Horta de Sant Joan

Museu Pablo Picasso a Horta de Sant Joan

Si consulteu la pàgina de El Paisatge dels Genis veureu tot de propostes dirigides a les famílies inquietes que ens apropen aquest genis de talla mundial en el context de cada una de les poblacions catalanes abans esmentades. La Ruta del Paisatge dels Genis aporta les claus per a la interpretació de les obres d’aquests personatges capdavanters en les seves disciplines artístiques: la pintura, l’arquitectura o la música. El territori que els envolta, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre aglutinen molts valors paisatgístics, tradicionals i monumentals.