Us proposem una escapada fins a la ciutat de Sant Cugat del Vallès per contemplar un dels seus arbres més famosos i singulars. Ens referim al conegut com el Pi d’en Xandri.

El Pi d’en Xandri és un exemplar formidable de pi pinyoner (Pinus pinea) que trobarem a les afores de Sant Cugat del Vallès. Per situar-nos i fer aquesta passejada podem prendre de referència l’Auditori de Sant Cugat. A pocs metres trobem la plaça Rotary International, el punt on comença el camí que ens interessa. Per cert, que allà mateix podeu omplir les cantimplores en una font si us cal aigua.

Pi d'en Xandri a Sant Cugat del Vallès

Pi d’en Xandri a Sant Cugat del Vallès

Des d’aquí comencem a caminar deixant a l’esquerra alguns camps de cultiu i també una mica més lluny una hípica. Seguim per una pista força ample i concorreguda per tota mena d’esportistes i en cinc minuts arribem a l’esplanada on s’alça aquest exemplar esplèndid de pi. A la dreta ens queda l’edificació de la Torre Negra, que dóna nom al parc rural on som.

El Pi d’en Xandri és un arbre de més de 230 anys d’edat i 23 metres d’altura. Un senyor pi, que està apuntalat amb una bona colla de suports.

El pi està ben apuntalat per totes bandes

El pi està ben apuntalat per totes bandes

Com ens indica un cartell estem davant d’un autèntic símbol ecològic, cultural i històric de Sant Cugat. Si ens fixem bé des d’aquest lloc podem veure la torre del Reial Monestir, un altre símbol de la ciutat del Vallès Occidental, i encara més lluny en dies clars es dibuixa la silueta de la muntanya de Montserrat.

Senyal d'entrada al Parc Natural de Collserola

Senyal d’entrada al Parc Natural de Collserola

Si seguíssim el camí des d’el pi podríem arribar fins l’ermita de Sant Medir, al bell mig del Parc Natural de Collserola. És una excursió molt agradable i senzilla que us explicarem aquí més endavant.